Skip to content Skip to footer

We duiken verder in de geschiedenis van Bosnië en Herzegovina en gaan allereerst naar de “Tunnel of Hope” aan de rand van Sarajevo. Van 1993 t/m 1995 was deze Oorlogstunnel de enige verbinding tussen Sarajevo en de buitenwereld. Zeer indrukwekkend om door de tunnel te lopen en met het vele beeldmateriaal te zien hoe het leven er hier in die jaren uitzag.

We rijden hierna verder naar een fijne camping met prachtig uitzicht op de stad, parkeren ons huis op wielen en lopen in een half uurtje naar het centrum. Onderweg zien we overal kapotgeschoten gebouwen en vele graven, wat zijn we in een andere wereld beland.

Aangekomen in de stad struinen we over de bazaar, vullen onze knorrende magen en gaan naar nog een bijzonder museum. Het “War Childhood museum”. Een museum gevuld met antwoorden op de vraag “what was a war childhood for you”? Aan de hand van spullen van kinderen in die tijd en hun zeer aangrijpende verhalen, krijgen we nog meer beeld van deze vreselijke tijd. Het grijpt ons allemaal aan.

Aan het eind mag er iets getekend worden en kiest Jara hetgeen zij zeker bij zich wilt hebben als er oorlog uitbreekt. Ze tekent de knuffel uit Parijs, de stad waar haar opa onlangs is overleden. “Zo blijft opa ook altijd bij haar”, zegt ze. Hij krijgt een mooi plekje in het museum.

Dan is het tijd om bij te komen van alle indrukken van vandaag en bij de camper te genieten van het prachtige uitzicht op deze zeer bijzondere stad.

Leave a comment

nl_NLDutch