Skip to content Skip to footer

Krakow

Krakau, na vele goede verhalen mochten we deze stad nu eindelijk zelf ontdekken.

Een plek om gratis (we geven liever ons geld uit aan leuke dingen) te kunnen overnachten, vonden we vlakbij de grafheuvel van Kościuszko. De eerste keer liepen we vanaf daar naar het centrum, wat met 10km totaal toch wel erg ver was. De volgende keren dus lekker met de bus.

Altijd even ontdekken en aanvoelen hoe een stad in elkaar zit. Zoals meestal deden we dat de eerste middag op een terrasje midden op het bekendste marktplein, Rynek Glowny. Al snel waren we geland hier en konden we verder de stad verkennen.

De prachtige gebouwen in de oude stad, fijne sfeer (ondanks heftige geschiedenis) in de Joodse wijk. Vele parken, gezellige drukte, sfeervolle terrasje en heerlijke geurende eetkraampjes. Deze stad heeft het echt, de sfeer waarin het gewoon heel fijn vertoeven is.

De volgende dag helaas regen. Of eigenlijk geen helaas, want we besloten naar het meest blije museum van Krakau te gaan, Happy! De foto’s zeggen alles.

Stijn wilden daarna nog graag naar het flipperkast museum, Jara shoppen in het overdekte winkelcentrum. Lekker mannen/vrouwen momentje, ook helemaal heerlijk.

Onze laatste dag scheen de zon weer. Dan gaat er toch niets boven op de fiets stappen en daarmee nog een rondje stad. Met als mooiste plek toch wel dat marktplein, wauw.

Langs de emaille fabriek (en nu museum) van Oskar Schindler fietsend, de man die vele joden wist te redden, besloten we ook die nog mee te pakken als laatste stukje geschiedenisles. Wat een aangrijpend en mooi museum. Na nog een broodje sloten we deze fantastische stad toch echt af.

We hebben in Polen genoten van de fijne wildplekken, vriendelijke mensen en het simpele leven. Niets kwamen we tekort, ondanks de armoede dit we ook zagen. De aangrijpende geschiedenislessen zullen we nooit meer vergeten en Krakau zeker iedereen aanraden. Ons hart heeft dit land niet gestolen, maar fijn was het er zeker. Nu op naar Slowakije.

Leave a comment

nl_NLDutch